Mal de pedres
Mal de pedres
M'agrada acabar els llibres amb un somriure i no per ser un final feliç sinó per convenciment que has passat una bona estona i que la història se t'ha endut ben lluny. Per sort, fa dies que visc un idil·li amb la literatura feta o ambientada al sud d'Itàlia, L'art de viure, Els sol dels Scorta, Fa mil anys que sóc aquí i ara hi sumo Mal de pedres de la Milena Agus.
Hi ha llibres que no saps per què t'atrauen només veure'ls, Mal de pedres em va cridar l'atenció a l'aparador d'una llibreria de Ceret, a la Catalunya Nord, i al cap de poc temps vaig saber que Empúries el publicava en català. L'altre dia fent el tafaner el vaig veure a Una illa plena de llibres, i m'hi vaig llençar.
Mal de pedres és una història agredolça, d'una dona a qui tothom pren per boja, explicada per la seva néta amb només 95 pàgines. Mal de pedres és el nom de la malaltia que pateix la protagonista, càlculs renals, però no és només un mal físic sinó que són les pedres del passat que arrossega, d'un gran amor extraconjugal viscut en unes termes on l'envien a guarir-se del seu mal físic.
"El supervivent digué que per a ell el seu marit era un home afortunat, de veritat, i no pas un desgraciat com deia ella, que li havia tocat una pobra boja, ella no era boja, era una criatura feta en un moment en el qual Déu simplement no tenia ganes de fer les dones en sèrie de costum i li va agafar la vena poètica i la va crear; i l'àvia reia encantada i deia que ell també era boig i que per això no s'adonava de la bogeria dels altres."
Com en els anteriors llibres que he citat a Mal de pedres tornem a viure la història d'Itàlia a través de les vivències de la seva gent, les diferències entre el sud i el nord i les peculiaritats i els fets diferencials, existeixen tantes itàlies com dialectes i llengües hi conviuen.
"...de su mali de is pèrdas, sa minor cosa, poita su prus mali fiari in sa conca".
Una novel·la sensual, amb força, amb l'escriptura com a fons d'una protagonista incompresa només perquè li agrada escriure.
Publicat per Empúries en català i Siruela en castellà.
6 comentaris:
Jo també vaig mirar bona part de L'hora del lector, i sí, va ser molt interessant!
15 de novembre de 2008, 10:40Espero que ahir anés molt bé! Tinc ganes de veure la música que fan...
Ai, no era ahir, és la setmana que ve... és que com que igualment tinc conert... llàstima.
15 de novembre de 2008, 10:43A mi la novel·la gràfica em costa; però crec que tens raó que pot ser una gran proposta per fer una classe d'història. A veure si algun professor d'institut ho llegeix i ho posa a la pràctica
15 de novembre de 2008, 18:43Mireia, doncs Maus és una bona manera d'entrar-hi.
16 de novembre de 2008, 12:38Quin còmic, m'encanta!!
12 de desembre de 2008, 21:45Ona, celebro que t'agradi, a veure si ho fem córrer i cau a les mans de molta gent.
13 de desembre de 2008, 10:03Publica un comentari a l'entrada