Què és una llibreria? Càpsula 5

Dissabte, 5 de febrer de 2022

 

Arriba el febrer, l’aniversari de L’Espolsada i l’última de les càpsules que m’han permès explicar-vos una mica més el dia a dia de la llibreria. Us he parlat de com va néixer el projecte, de les activitats, de la comunitat, de com fem la nostra feina -la que es veu i la que no-, dels neguits, les pors, les alegries i satisfaccions, i penso que potser em quedava una cosa per explicar-vos, la més important.
Molt sovint em pregunten si només venc escriptores, si només llegeixo dones, si L’Espolsada és una llibreria feminista, si amb les meves recomanacions excloc els homes... No sé gaire quina cara dec fer quan responc, suposo que moltes vegades esbosso un somriure i callo perquè ja em cansa haver de respondre a això. L’Espolsada és una llibreria feminista, sí; radical, també. Com diu Angela Davis: “Feminisme és la idea radical que les dones som persones.” I com a persona, dona, mare i llibretera de L’Espolsada miro el món en femení. Quan vaig obrir la llibreria tenia molt clar que les escriptores tindrien la visibilitat que es mereixen a l’aparador, a les taules de novetats, a la zona infantil, a la poesia, a la narrativa, en tots els espais possibles i disponibles. I a poc a poc, sense ser-ne conscient, a la columna que hi ha al mig de la llibreria hi vaig començar a posar retrats d’escriptores que admiro en molts sentits, dones que m’han ensenyat a ser qui soc, que m’han capgirat com un mitjó i que em fan mirar i somiar el món d’una altra manera. No hi són totes, però les que hi ha em fan companyia mentre feinejo i els seus llibres m’han obert les portes a tota una dimensió literària i personal, i per això els estic profundament agraïda. I sabeu el que és més bonic? Veure-us mentre tafanegeu per la llibreria i aixequeu el cap mentre resseguiu les fotos i us acosteu per preguntar-me qui són totes i què han escrit.

 

 

A L’Espolsada hem escrit molts vespres en femení, s’ha parlat de moltes dones, de moltes vides difícils, dures, esgotadores, plenes de renúncies, però sobretot s’ha parlat de vida. Jo, Fe, no seria la mateixa si per les meves mans no haguessin passat Dinesen, la Víctor, Rodoreda, Roig, Alibés, Lindgren, Orriols, Plath, Munro, Murià, Ditlevsen, Abelló, Woolf, Strout, Morrison, Schwarzenbach, Cisneros, O’Farrell, Angelou, Bertrana, McCullers, Marçal, Carson, Sarton, Kincaid, De Kerangal, De Vigan, Chimamanda, Berlin, Allende, Grandes, Gornick, Kremser, Dalmau, Ruiz, Olsen, Tayler, French, Lepman, Toews, Smith, Orstavik, Lorde, Sapienza, Madieri, El Hachmi, Ginzburg, Delbo, Serrano, Ollé, Anglada, Duras, Alcott, Nin, Aleksiévitx, Montgomery, Dickinson. I tantes d’altres que m’han fet la dona que soc. Sense elles és evident que seria més pobra de pensament i d’esperit. A mi, la lectura no m’ha fet més bona persona, ni més intel·ligent, a mi la lectura m’ha transformat radicalment i m’ha donat l’oportunitat de transitar per la vida sentint, comprenent i valorant les coses importants, aquelles que no ho semblen en aparença i són el motor de tot plegat.

La Montserrat Roig m’ha acompanyat en moments molt importants i delicats, sempre ha format part de la meva intimitat lectora, entre altres coses perquè han hagut de passar 15 anys de llibreria per poder tornar a trobar tots els seus llibres en edicions dignes i al lloc que es mereixen.

“L’única droga que no et mata -encara que et faci emmalaltir-, l’únic efluvi etílic que no et fa perdre els sentits ni et fa malbé el fetge, l’únic amor que no fa fàstic és la bona literatura. Plaers solitaris, vicis compartits. El lector posseeix les paraules i desafia la finitud, accepta la sordidesa i la bellesa perquè tot és u i, sobretot, recorda perquè abans algú ha recordat.” Vaig subratllar, per primera vegada, aquest fragment de Digues que m’estimes encara que sigui mentida el febrer del 2002, en plena convalescència d’una intervenció dolorosa. Vint anys més tard soc aquí amb la Roig a les mans i celebrant que la vida em va regalar una llibreria ara fa quinze anys i que la puc compartir amb tots vosaltres.

Fe
#lespolsada15anys