De llegir, créixer i fer lectors

Diumenge, 23 d'octubre de 2016

Ahir dissabte no va haver-hi llibre de la setmana com és habitual. Durant aquests dies no he trobat ni el temps ni les ganes de recomanar-ne cap perquè malgrat ser una setmana preciosa a la llibreria, com a societat hem demostrat que no som madurs, que ens falta temps per criticar-ho tot i defenestrem qualsevol opció que no sigui nostra. Aspirem a ser un país normal i cada dia que passa en tinc més dubtes. Em cansa molt aquest anar a la contra de tot. 

Aquesta setmana el govern ha llançat la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre. Una campanya en què els nens que facin 6 anys rebran un val per import de 13€ per bescanviar a les llibreries acreditades (les que s'hi han volgut apuntar), 6 anys perquè equival a primer, quan comença l'educació obligatòria i es comença de ple la lectoescriptura. La campanya neix amb l'objectiu de posar en valor la biblioteca personal i per a mi, que per primera vegada es parli obertament de biblioteca personal des del Departament de Cultura, ja és un què. 

L'endemà de llançar-se la campanya, la xarxa bull per les paraules del Conseller, dites en una reunió, en què compta que no tothom bescanviarà el val perquè no hi ha prou diners, malgrat existeixi la possibilitat d'ampliar la partida pressupostària. Mentre, en silenci, penso que tant de bo la campanya morís d'èxit i totes les famílies bescanviessin el val. Potser si aconseguíssim que famílies, que no són les habituals, entressin a la llibreria, els llibreters podríem fer allò que tant ens agrada, acompanyar els petits lectors i encomanar-los el gust per la lectura. Aconseguir que entrin a la llibreria ja és una fita, després, feu-nos confiança! Som moltes les llibreries que setmana rere setmana treballem en el foment de la lectura, hi deixem la pell mentre encomanem la passió per les lletres. Les paraules del Conseller són desafortunades i la campanya no és perfecte, però el que ens pertoca a tots com a societat és respondre, estar-hi a l'alçada i no peremtre que quedi en paper mullat i esdevingui una carpeta arxivada al calaix. De plans de lectura se n'han fet molts i govern que arriba els enterra, potser l'èxit recauria en asseure'ns les parts implicades i bastir un Pla nacional per la lectura, el dia que ens creiem que la lectura és una estructura d'estat per fer ciutadans crítics, lliures i pensadors aleshores em creuré que volem construir un país. 

20161020 190348

Podria posar-vos molts exemples de llibreries que aquesta setmana, només en una setmana, han fet moltes activitats de foment de lectura, des de la presentació divendres al vespre a Casa Usher, al club de lectura de la llibreria Al·lots per professors de secundària, al club de lectura juvenil de l'Altell de Banyoles, a la trobada d'il·lustradors A peu de pàgina, o el matí d'avui diumenge mentre escric a la Nollegiu que celebra el tercer aniversari, o el 38è aniversari de la 22 a Girona, o el suc amb lletres de l'Aranya a Cerdanyola, el matí de poesia al Pati de llibres, el taller de barrets d'El petit tresor a Vic, però us explicaré el que ha passat a l'Espolsada. 

Aquesta setmana han passat 44 persones en tres clubs que van des dels 6 fins als 16 anys. Dilluns 10 adolescents s'asseien en rotllana per parlar de Tu i jo de Niccolò Ammaniti, us sorprendríeu de la conversa que van tenir al voltant de la mentida, de les drogues, de les relacions familiars...

tuijo

Dijous els 18 membres del club de lectura infantil ens vam trobar per parlar de l'obra de Roald Dahl i per commemorar el centenari del seu naixement. Ahir dissabte va néixer el miniclub de lectura de la llibreria, Les puces lectores. Sentir setze nens d'entre 6-7 anys parlar d'El carter joliu, veure com els brillen els ulls quan passem les pàgines, descobreixen les guardes, els secrets de les cartes amagades en el conte, les preguntes i les idees que els vénen el cap com ara que tots hauríem de circular amb escombres voladores per no contaminar tant... em fa creure que això és foment de la lectura. 

És evident que amb una campanya no es fan lectors, cal asseure'ns a debatre si volem que Catalunya sigui un país lector, cal trobar-se tots els agents implicats, cal garantir que la campanya sigui un èxit perquè l'any que ve torni millorada, ampliada i al gust de tothom. Però per això ens cal creure en la lectura com a eina transformadora i sobretot cal creure en la literatura infantil i juvenil com a llavor dels futurs lectors del demà. Des d'aquest petit altaveu us demano que feu confiança a les llibreries, fem feina, molta feina, ens hi deixem la pell no només per arribar a final de mes sinó defensant els nostres autors, la nostra literatura però sobretot defensant la feina ben feta. Demà és dilluns i una vegada més totes les llibreries del país tindran una programació excepcional per què no us hi acosteu?