Astrid Lindgren


Arriba l'estiu i donem la benvinguda a Astrid Lindgren. No és casualitat que hagi triat aquesta època per parlar d'ella, va ser l'estiu de 2019 que vaig poder fer la ruta Astrid Lindgren per Suècia. Compartir aquest viatge amb el meu fill és de les coses boniques de la vida. La passió per Lindgren em ve de lluny, en realitat em va arribar a través de la Pippi Calcesllargues. Soc pigada, molt, i quan era petita era motiu de befa i de comentaris ridículs com: que prens el sol amb un colador? o bé, Cara pigada, cara estimada, qui en té més de tres no val res... Analitzeu la càrrega que hi ha rere aquestes frases que deixem anar als infants. Sempre he estat molt orgullosa de les meves pigues i vist amb perspectiva sé que tenir un referent com la Pippi Calcesllargues va ser molt important. Com a mare d'un nen racialitzat he pres consciència de la importància dels referents en la literatura, és vital tenir personatges que s'assemblin a tu i que reflecteixin com et sents. Per això estimo la Pippi, perquè sense saber-ho em va donar les eines per creure que la Fe pigada també podia ser forta i valenta. En un dels capítols la Pippi entra en una botiga de cosmètica on venen un producte per treure les pigues, a fora hi ha un cartell que pregunta si vols fer-les desaparèixer, ella hi entra i diu No! a la dependenta que se la mira astorada.

 

Després de la Pippi, van arribar altres llibres de Lindgren gràcies a Conchita Zendrera, de l'editorial Joventut, que va veure en aquella autora una mirada de respecte cap a la infància. La lectura de Ronja, la filla del bandoler i Els germans Cor de Lleó, són d'aquells llibres que et transformen. La prova és que ara que els ha reeditat Kókinos, molts adults se'ls han comprat pel record extraordinari que en tenen. 

 
*Finestra de la casa natal d'Astrid Lindgren a Näs

Astrid Lindgren  va créixer feliçment lliure en una granja vermella, els llibres li van ser refugi i l'escriptura la va dur prematurament a treballar en el diari local sent només una jove inexperta que va caure rendida als braços del Redactor en Cap. Embarassada, mare soltera i de família molt religiosa es veu obligada a deixar el camp per anar a Estocolm per criar el fill. Davant de la impossibilitat de fer-ho sola, Lindgren creua la frontera danesa per deixar el seu fill amb una mare d'acollida, mentre ella treballa i es forja un futur segur per fer-lo créixer.
Són anys molt difícils, però Lindgren va gestant una personalitat i un respecte per la infància que mai deixarà i traduirà en la seva obra. Us recomana molt que mireu la pel·lícula Becoming Astrid per entendre aquesta figura cabdal. 
 
"Escric per divertir la nena que duc a dins." i no va deixar de fer-ho, no es va convertir en una adulta avorrida, seguia enfilant-se als arbres, escrivia per als infants fent-los sentir persones i no babaus, i per això abordava tota mena de temes que encara ara semblen tabús en la literatura infantil: la pobresa, la violència, la tristesa i la mort. Sempre amb una mirada neta, sense moralitat, fent que l'infant visqui i arribi a les pròpies conclusions. Lindgren va aconseguir canviar lleis del seu país com la del benestar animal a les granges i va promoure, la més important, la llei que prohibia els càstigs corporals als infants. Lindgren escrivia per infants i, a més, tenia una columna d'opinió al diari, era respectada per les seves idees i va tenir un funeral d'estat. No és en va que quan arribes a l'aeroport d'Estocolm la trobes en una foto que et dona la benvinguda. Diu molt d'un país que reconeix els seus autors d'aquesta manera. 

 
 


Beneïda la nevada del 44 a Estocolm que va fer relliscar Lindgren pel carrer i que hagués de fer repòs amb la cama enlaire durant dies. Aquí és on les idees que li omplien el cap, les històries orals que explicava als seus fills es van transformar en un llibre. Amb aquesta màquina d'escriure i les històries d'una nena amb calces llargues que explicava a la seva filla malalta. Després en van venir molts més i ara tenim la sort que en català en podem trobar una bona colla. Us recomano la Lindgren perquè aquest estiu, grans i petits, la llegiu, hi ha llibres d'ella per a totes les edats. Feu-vos el favor de deixar-vos portar per l'infant que dueu a dins i gaudiu de la bona literatura. 

Abans d'acomiadar-me voldria convidar-vos a escoltar aquest podcast en què vaig participar amb dos savis com en Pep Molist i la Piu Martínez per parlar d'Astrid. 
 
 
 



Trobareu tots els seus llibres en una tauleta a la llibreria durant tot el mes.
Fe
#lesescriptoresdelespolsada